onsdag 7 maj 2014

Sorg

Ett mycket svårt och tungt inlägg att skriva, men jag vill göra det för att berätta vad som hänt. Tyvärr har Blogger trilskats med mig idag, så när jag skulle publicera inlägget bara försvann det och utkastet är tomt. Börjar om på nytt.

Käre Maken har ju varit hemma i tre veckor och skulle börja en ny period på Lennings igår. I söndags mådde han dåligt, hade svårt att andas och det rosslade i bröstet. Jag ringde sjukvårdsteamet och två sköterskor kom hem. Blodtrycket var mycket lågt och de ansåg att han behövde syrgas. Man ringde efter en ambulans och vi åkte till Vrinnevisjukhuset, där ett team stod och väntade på oss. Efter lungröntgen blev han inlagd på Medicin avd 4. Jag åkte hem sent på kvällen och man lovade ringa om något hände. I måndags åkte jag dit och satt flera timmar och höll hans hand, pratade om vilka fina 55 år vi haft tillsammans, alla underbara resor vi gjort och sommarvandringarna i fjällen, som vi älskade att göra när han kunde gå. Kände att han såg alla minnen framför sig och vi hade en mycket fin dag tillsammans. Han blev trött och jag åkte hem för att sova några timmar. Klockan 23.15 ringer telefonen och en sköterska talar om att när hon tittat till honom hade han stilla och lugnt somnat in. Vill inte förstå att det gått så fort och är besviken på att läkarna inte förberett mig på att det kunde bli så här. Tårarna strömmade utmed kinderna och det var tur att jag hade Laban som tröst. Underbart! Lovade att komma upp direkt på morgonen och försökte sova några timmar. Han var så lugn och fin när jag fick se honom och förstod att han varit redo att lämna mig, att det var skönt att slippa smärtan och få frid. Fick det sedan bekräftat av läkaren, som behandlat honom på avdelningen, att han varit mycket lugn och inte visat någon ångest. Vet ju att Nils alltid kommer att finnas med mig i mitt hjärta.

Resten av gårdagen blev det många telefonsamtal och i morgon ska anhörigkonsulenten följa med mig till begravningsbyrån för att bestämma hur begravningen ska ske. Det är så mycket som också måste ordnas, alla hjälpmedel måste bort bl.a. 3 rullstolar, trapphiss, sjukhussäng. Mediciner måste plockas ihop och lämnas till apoteket. Gör en lista och får stryka vartefter saker blir avklarade.

Nu ska jag göra mig i ordning för Laban och jag ska på lunch och eventuellt hinner jag med en titt in till Granens Aktivitet.

Fick inte med allt jag skrivit i mitt första utkast som försvann. Ska försöka skriva litet mer på bloggen, då jag vet att det har en helande effekt på mig. Just nu känner jag mig stark ena stunden och i
nästa stund forsar tårarna utmed kinderna. Den här bilden är tagen på Mallorca 2006.
28 kommentarer:

 1. finaste Metta! jag vet inte vad jag ska säga... jag beklagar så men det är ändå fint att ni fick er lugna minnesdag tillsammans. det är också fint att veta att han fick somna in stilla och att han nu är på en plats där han återigen är den friske, starke och stiliga man han var här på jorden. jag är övertygad om att han finns hos dig och vakar över dig. ni kommer att ses i ett annat liv när det är dags. sänder mina allra varmaste kramar och all kärlek till dig. ikväll tänder jag mitt änglaljus för Nils.
  önskar så att jag kunde finnas vid din sida men du finns i mina tankar!
  styrka, kärlek och kramar,
  My

  SvaraRadera
 2. Åh Metta. Jag har väldigt sällan kommenterat, men har läst ända sedan vi träffades i Habo första gången. Stor och varm kram till Dig!

  SvaraRadera
 3. Åh Metta vad sorgligt, men så fint att ni fick den där sista dagen med alla minnen. Tänker på dig.
  /kraaam

  SvaraRadera
 4. Åh Metta, så otroligt sorgligt. Förstår att du pendlar mellan känslolägena. Stor stykekram.

  SvaraRadera
 5. Jag beklagar verkligen sorgen♥ jag har inte varit aktiv i kommentarer. Men jag har tänkt på dig.

  SvaraRadera
 6. Åh Metta, stor kram till Dig i Din svåra stund! /Anita på Gotland

  SvaraRadera
 7. Kära Metta, även om man vet att sorgen kommer att drabba en så är man inte förberedd när det händer! Ni har haft ett underbart liv tillsammans du och Nils, du berättade så varmt och mycket om det idag när vi träffades. Skönt att höra och se att du är lugn och samlad och kan ta itu med allt praktiskt. Sorgen kommer alltid att finnas men jag är övertygad om att du kan hantera den på ett fint sätt. Du ska veta att det är många som tänker på dig nu och att du har vänner som aldrig sviker dig. Stor kram!

  SvaraRadera
 8. Kära Metta, sorgligt att höra att din man gått bort. Skönt att ni fick den dagen tillsammans. Jag tror att han kände sig lugn och kunde släppa taget när ni haft det så trevligt! Min man gick bort i aug. förra året, man kommer inte över det så fort, men jag mår ju mycket bättre nu än i höstas. Man får leva på minnen. Tänker på dig och känner med dig!! Kram från Mona

  SvaraRadera
 9. Stor kram till dig! Jag hade svårt att hålla tillbaka tårarna när jag läste detta. Jag kan inte ens förstå hur svårt det är. Vilken tur att du har lille Laban. Kram

  SvaraRadera
 10. Skicka mina varmaste tankar till dig.Din man och du har haft ett fint liv och många fina minnen från olika resor dyl och du berättar så fint om era sista fina timmar tillsammans.Vovven kommer nog att vara en fin vän att öppna sig inför.Hundar är så kloka.Men nog hade det varit underbart om ni hade fått ännu en tid tillsammans.Kram från Ulla

  SvaraRadera
 11. Metta, så sorligt, jag blir helt tårögd när jag läser ditt inlägg. Ni som skulle få flytta in i en helt ny lägenhet snart och få det så fint där och er bemärkelsedag som ni skulle fira senare, ja det är många tankar som far i mitt huvud nu. Men jag säger som de andra, så skönt att ni fick en sådan fin måndag ihop och att det var ett fridfullt slut trots allt.
  Skickar över kramar i massor till dig och Laban.

  SvaraRadera
 12. Stor varm kram till dig Metta!
  Så sorgligt att läsa...
  Tänker på dig!

  SvaraRadera
 13. De varmaste styrkekramarna från mig.

  SvaraRadera
 14. Sänder mina varmaste tankar och massor av kramar till Dig Metta!

  SvaraRadera
 15. Beklagar sorgen! Vet hur de känns och hur man pendlar i känslor. Du är inte ensam!!!! Tänker på dig!!! Kram Elin (stickcafe i Norrköping)

  SvaraRadera
 16. Sänder många tankar och värme till dig. Hoppas de tog väl hand om honom och dit på 4:an. De var änglar när vi vakade över mormor även de på 3:an.

  SvaraRadera
 17. Åh fina fina Metta! All styrka och värme till dig. Så stor kram mina armar når! /Lisa

  SvaraRadera
 18. En stor tröstekram. Så skönt att ni fick en så bra sista dag. Hoppas vi ses snart, tänker att jag ska försöka ta mig till ett stickcafe nästa vecka. Kram.

  SvaraRadera
 19. En stor tröstekram. Så skönt att ni fick en så bra sista dag. Hoppas vi ses snart, tänker att jag ska försöka ta mig till ett stickcafe nästa vecka. Kram.

  SvaraRadera
 20. Beklagar verkligen och skickar tröstekramar.

  SvaraRadera
 21. Skickar så många kramar jag kan till dig. Tänker på dig

  SvaraRadera
 22. Tänker på dej Metta
  Kram på dej.

  SvaraRadera
 23. Men så sorgligt. Förstår inte riktigt hur du har det men nästan, eftersom min pappa dog den 27/4.
  Kramar om dig och hoppas att jag får göra det i verkligheten snart. Ta hand om dig!

  SvaraRadera
 24. Stor kram till dej! Skönt att ni fick en fin dag tillsammans. Det är så värdefullt att ha en fin dag att minnas.
  Förstår jag också nästan hur du har det nu. Min pappa dog två dagar före jul och jag vet hur mycket det blir att ordna med i all sorg.
  Tänker på dej! Kram!

  SvaraRadera