måndag 26 maj 2014

Ett stämningsfullt farväl

Idag har jag tillsammans med släkt och vänner tagit farväl av Nils vid en mycket stämningsfull begravningsakt i Matteus kapell i Norrköping. Solen sken och spred ett underbart ljus över kistan, som var täckt av ett bårtäcke i blå toner och fina blomsterdekorationer på golvet runt kistan. Tror att Nils hade uppskattat att den närmaste familjen och så många av våra vänner hade kommit och för mig kändes det tryggt med allt stöd jag fick.

Musiken jag valt var Gammal fäbodpsalm som inledning och Air av Bach som avslutning.Det viktigaste var att få med Unforgettable, som alltid varit vår speciella melodi, och eftersom jag har en cd med Nat King Cole och Natalie Cole, bestämdes att den skulle spelas. Då brast det för mig och tårarna rann utmed kinderna. En av vännerna berättade senare att Nils redan för 20 år sedan bestämt att Unforgettable skulle spelas på hans begravning. När vi tog farväl vid kistan spelades Time To Say Goodbye på orgel. Prästen talade mycket personligt om Nils och det händelserika liv han levt och de 56 år vi fick tillsammans. Mycket hade han hämtat från "Livsboken om Nils", som skrevs för några år sedan som ett projekt i Jobbfabriken. En av vännerna S från Granen, som inte själv klarade av att komma, hade skrivit ett underbart och rörande tal, som hans hustru läste upp vid kistan. Utanför kapellet fick jag många bevis för att man tyckte begravningen varit ljus, minnesvärd och mycket "personen Nils".

Eftersom jag inte ville ha någon minnesstund upplöstes samlingen efter akten, men de som ville var välkomna på kaffe i Brånnestad. Nils brorsdotter I  hade bakat banankaka och en rabarberpaj och jag bidrog med chokladmuffins och Princesstårta (Nils favorit). Stort tack till I, K och V-A för all hjälp!

Den underbara buketten liljekonvaljer kom från vännen S och kortet visar Nils i 20-årsåldern.


Glömde berätta att Laban fick vara hos Kine under begravningen och han hade skött sig mycket bra och varit så snäll, Stort tack Kine!

5 kommentarer:

 1. Så fint du beskriver er minnesstund. Ljust, värdigt,minnesfyllt. Klart att tårar får komma en sådan gång. Efter så många fina år tillsammans måste saknaden kännas stor och kanske ibland omöjlig att bära. Vore konstigt annars. Vill ge dig en stor tröstande styrkekram.

  SvaraRadera
 2. Så fint du ordnat och så känslosamt det blev. Tänk att du träffade så rätt med musiken också, det ger så fina minnen då.
  Hoppas allt är bra nu med dig nu efteråt.
  Ta vara på dig o Laban nu.
  Stor kram

  SvaraRadera
 3. Värmer att avskedet blev som du tänkt dig. Tänk så många fantastiska år ni haft tillsammans och du har säkert många vackra och roliga minnen du kan tänka på. För det märkliga är att man glömmer bort de sorgliga och jobbiga i livet - man minns bara det vackra. Många kramar till dig - var rädd om dig!

  SvaraRadera
 4. Varma tankar till dig!
  Och grattis till att ha klarat ett helt långt liv med den du älskade eller älskar är förstås bättre att säga.
  Farväl är ett ord laddat med saknad.

  Kram

  SvaraRadera
 5. Varma tankar till dig från Michaela på Frivilligcentralen!

  SvaraRadera