onsdag 24 augusti 2011

Helg i Dalarna: del 1

Äntligen var det dags att styra färden mot Dalarna, närmare bestämt Sätergläntan, där Kine och jag skulle gå på kurs. Det blev en helt fantastisk helg som vi fick tillbringa där och jag ska försöka sammanfatta mina upplevelser.

Det började med att KM på torsdag kväll installerades på Cedersborg avd 66 och till vår glädje fick han eget rum och jag kunde montera upp min tv med boxer som jag tagit med. Känns alltid litet svårt att lämna honom, men jag kände att han var i goda händer och att jag behövde några dagar "egentid". Theddy skulle vara hos KM:s brorsdotter , där han trivs och varit tidigare.


Fredag morgon bar det iväg med Kine vid ratten och med 2 stopp på vägen tog resan 5 timmar. Vi kom lagom fram innan regnet började och som tyvärr höll i sig fredag kväll och hela lördagen. Sätergläntan är en mycket trevlig anläggning och vi fick ett bra rum i den nya elevbyggnaden. Vid middagen var det dags att möta de övriga deltagarna, totalt var vi 69 damer. Bl.a. skulle jag få träffa en av mina kära bloggvänner Ulla för första gången. Efter middagen fick vi lyssna till ett trevligt anförande av Mia som berättade om ett internationellt symposium i växtfärgning som hon deltagit i.


Min kurs var uppdelad på "Kavelfrans och broderi" med två lärare och på lördagen fick vi prova på olika sätt att göra kavelfrans. Anna-Karin dukade upp ett helt bord med inspirationsmaterial av vantar och handringar.För att göra kavelfransen vi fick låna ett redskap som bestod av en trälist där man borrat två hål och stoppat in gamla stickor med ca 2,5 cm mellanrum. Garnet skulle lindas runt stickorna i grupper om fyra trådar och sys i mitten med dubbel björntråd och klyvstygn. Valde att göra kavelfransarna i klara färger för att dekorera mina tvåändsstickade muddar.

När fransen hade lagom längd för att räcka runt mudden, var det dags att sy fast den med lintråd. Nästa moment var att klippa i öglorna på varje sida. Sedan återstod att trimma fransen, borsta den med nagelborste och ånga den, vilket fick göras när jag kom hem. Är mycket nöjd med slutresultatet och att jag fick med mig ett färdigt arbete hem efter en kurs, vilket inte alltid brukar vara fallet.


På lördagkvällen fick vi en fantastisk föreläsning om ULL av Veronica Skytt från Filtmakeriet. Kvällen avslutades med en stunds stickning och eftersom vi var trötta blev det snart sovdags.Del 2 kommer i morgon.

6 kommentarer:

 1. Måste ha varit en fin och rolig helg! Dom broderade vantarna var otroligt tjusiga!
  Vad skönt att du fick koppla av utan att ängslas för din man.

  SvaraRadera
 2. Vilken vacker teknik. Så fina dina muddar blev.

  SvaraRadera
 3. Det var det mest underbara och vackraste jag sett på länge. Tänk vad man kan göra med sina händer.
  Väntar spänt på fortsättningen.
  Mixmegapol tog just upp om ett stickmöte i Dalarna på morgonen, undrar om det var det du var på?

  SvaraRadera
 4. Vilken fin frans du gjorde. Det var mycket kavelfrans på vantarna som vi fick se i Värmland också. Tänk om man kunde vara med överallt.

  SvaraRadera
 5. Nu har jag äntligen tagit mig tid att läsa ifatt på mina bloggvänners bloggar och det här inlägget var jag extra spänd på. Vilken underbar kurs det verkar varit och dina muddar förhöjdes verkligen av fransen. Underbart!
  Det är däremot tråkigt att höra att du fortfarande inte mår så bra, Jag hoppas att det vänder snart för dig! Jag har glömt att fråga hur det gick med din hund? För ca en månad sedan var du väldigt orolig och jag kan inte påminna mig om att jag sett något om honom sedan dess.

  SvaraRadera