måndag 19 april 2010

Tack och bilberoende

Börjar med ett stort tack från Theddy för gratulationshälsningarna på hans 8-årsdag. Han hade en bra dag, men det hade ju varit trevligt med några hundkompisar att dela tårtan med.

Vill också framföra ett stort tack för alla fina kommentarer till mina Fair Isle-vantar. Måste erkänna att jag själv tycker de är mycket vackra. Har nu börjat på ett par vantar från häftet Selbustrikk. Jag stickar i grå (Indiecita) och vit (Drops) alpaca och det känns litet enklare att bara ha två färger att hålla reda på.


Förra måndagen lämnade jag in bilen på verkstad för att få en skada åtgärdad. Skadan, som skedde redan i slutet av februari, var större än jag först trodde och jag har väntat länge på att få bilen lagad. Jag skulle köra upp på övre parkeringsdäcket (utomhus) vid Hageby Centrum och fastnade i en balk och slet bort listen på höger bakdörr. Nu var det mycket värre än så. Hela dörren måste bytas, men jag har kunnat köra bilen hela tiden. Fick uppfattningen att man behövde ha bilen hela veckan, men i fredags när jag ringde fick jag svaret att den var hos lackeraren och vid samtal för en stund sedan visar det sig att jag får den tidigast onsdag kväll.

Med en handikappad, rullstolsburen KM har jag verkligen blivit helt beroende av bilen. Det är så enkelt med bilen, där vi har ett vridbart säte för KM och plats för både rullstol och hundbur. Man råder sig själv och är inte hänvisad till färdtjänstens tider och taxor. När KM ska till Aktivitetscentrum Granen får han åka färdtjänst à 20 kr per enkel resa. Om jag däremot ska följa med, som idag när vi var på provtagning, får jag betala dubbel taxa 40 kr för enkel resa, dvs totalt 120 kr för oss tillsammans. Åker jag däremot vanlig buss kostar en enkel resa bara 10 kr. Varför vi när vi hjälper våra anhöriga ska "straffas", kan jag inte svara på. Känner mig litet gnällig men tycker systemet är helt galet. Nu gäller det att boka om några tider för att få veckan att fungera utan bil.

5 kommentarer:

 1. Färdtjänstlagstiftningen är helt vansinnig tycker jag speciellt om det gäller riksdito. När man inte ens får ta med sig den rullstol som man använder till vardags (el) så måste något vara fel, så är det för min pappa. Däremot kan han få en ledsagare med sig på tåget något som han inte behöver.Skönt att ni får tillbaka bilen snart.

  SvaraRadera
 2. Tycker det är så med allting nu för tiden. Anhöriga ska bara ställa upp och det är väl ett sätt att få ner färdtjänsten, för du tar säkert bilen själv oftare än bokar och betalar de hutlösa priserna.
  Här kan man få åka taxi i flera timmar och extra mil för de packar ihop så många det bara går i bilen och så kör de. Tänk trötta gamla människor som suttit på lasarettet en hel dag för provtagningar och undersökningar, så ska de sitta i taxin i flera timmar också och kanske vänta i på den länge också. Nej det är så trist.
  Nått att bli glad över är dina vantar de är så fina.

  SvaraRadera
 3. Hå hå, färdtjänst är en historia för sig... Har själv behövt nyttja tjänsten en period i livet. Kan bara säga att jag är glad att jag klarar mig utan nu för tiden.

  Anklagar än färd(o)tjänsten i Linköping för att jag missade första uppkörningen! De lyckades hämta mig 2 timmar för sent från Universitetet, en ganska välkänd adress i Linköping... *suck*

  Otroligt att du skall behöva betala så mycket! Man har definitivt glömt människorna i hanteringen.

  Vantarna är jättefina, både de nya och de gamla!
  Och gratta Theddy i efterskott!
  Kram!

  SvaraRadera
 4. Du har min fulla förståelse att du blir sur! En följeslagare bör ju få följa "gratis" Du får hälsa Teddy och gratta, blogger hade inte uppdaterat dig så jag har inte sett det inlägget tidigare!

  SvaraRadera
 5. Det där tycker jag låter konstigt men det kan ju vara olika kanske i olika län. Jag hade bestämt för mig att en handigkappad får ha med sig en följeslagare. Eller gäller det bara sjukresor?? Det måste jag kolla upp.

  SvaraRadera