fredag 11 september 2009

Hjälp av hundkurator

Under det senaste halvåret har det hänt stora förändringar i Theddys liv, vilket gjort att han känt sig något "förvirrad" och blivit mer skällig än vanligt. Pumin är en vall- och vakthund och vill gärna påkalla uppmärksamheten genom att skälla. Normalt sett ska det inte vara alltför störande, men eftersom hans rutiner har rubbats, har även hans beteende ändrats.

Det börjar med att varje morgon kommer två damer från hemtjänsten för att ta hand om husse. Eftersom flera av damerna är hundrädda, måste jag stänga in honom i tvättrummet när de kommer. Det gillar han inte utan skäller en lång stund. Hjälper inte att jag säger NEJ! Två gånger i veckan lämnar vi husse på aktivitetscenter och då skäller han i bilen när vi närmar oss Granen. Den största förändringen är väl trots allt problemen med min dåliga höft. Han märker att jag har ont och att jag har svårt att gå, vilket gjort att jag varit en sämre flockledare. Det innebär också kortare promenader och mindre aktivitet med följden att han får mindre utlopp för sin energi. Märkte att han mådde mycket bättre när vi var i Stockholm i helgen, då han fick gå långa promenader med min bror och svägerska.

För några veckor sedan tog jag kontakt med Lotta Petersen på Hundforum för att få hjälp och vi har träffats fyra gånger för råd och träning av Theddy. Han är enligt Lotta en mycket smart hund och har lätt att lära sig. Nu hänger det bara på mig om vi ska lyckas. Till min hjälp har jag utrustat mig med en blomspruta som jag ska använda och ge honom en liten sprut när han skäller och jag sagt nej. Tystnar han då ska han få beröm och eventuellt en liten godis. Tycker att han blivit bättre i bilen och skäller bara lite.

Har också haft problem när vi möter andra hundar och igår skulle vi promenera tillsammans med Lotta. Gick över förväntan när vi mötte en liten hund, som han aldrig klarat tidigare. Nej och en sprut från Lotta och han blev tyst. Så gjorde vi en sväng med bilen och han var tyst hela tiden till min stora glädje. Så fick han också möta Lottas nyförvärv, en 8 månader gammal border collie, och passerade henne flera gånger på gatan och det gick mycket bra. Slutbetyget Theddy fick av Lotta var MVG. Nu ser jag fram emot att få operationen överstökad, så att jag kan komma igång med långa promenader och vi återgår till normala rutiner igen. En bild på Theddy som ger Lotta en beundande blick. Tack Lotta och lovar att höra av mig hur det går.

5 kommentarer:

 1. Vilken tur att det finns hjälp att få, hoppas det blir bra med din höft, kramar!

  SvaraRadera
 2. Sådan tur att du fick hjälp av Lotta. Ibland behövs så lite för att förändra så mycket. Lycka till nu framöver.

  SvaraRadera
 3. Hoppas att allt ordnar sig med Teddy och att operationen går bra!

  SvaraRadera
 4. Om du vill kan jag ta med Theddy på långpromenad ibland, jag bor ju i Norrköping och promenerar i alla fall varje vecka :-)

  SvaraRadera
 5. Så bra att ni fått lite stöd o hjälp att förstå varann, du o Theddy!
  Kram Sofia o Lukas

  SvaraRadera