söndag 10 juni 2012

En eftermiddag på stan

Idag kom  min väninna D och hämtade mig för en tur i Norrköpings industrilandskap. Första besöket blev på Stadsmuséet, som visade två utställningar
Mode&Minne

Stilar i stan- Norrköpingsbornas mode

Affisch för utställningen Mode&Minne
29 april – 30 september 2012
Många äldre Norrköpingsbor har små svartvita bilder i sina fotoalbum på släktingar som promenerar över Oscar Fredriks bro i Norrköping. Mellan åren 1936 och 1956 hette brofotografen Berglin. Han efterträddes av Erik Gåverud, som fotade på bron i ytterligare några år.
I utställningen använder vi brobilderna som utgångspunkt för att titta lite närmare på hur Norrköpingsborna klädde sig under 1930- 40- och –50-talen. Anrika konfektionsföretaget Sterns presenteras också och vi har dessutom fotograferat dagens mode på bron, som idag heter Saltängsbron.

Kris & Vision - Våga älska Norrköping

Affisch för utställningen Kris & Vision
Nu pågår utställngen Kris och vision - våga älska Norrköping på Arbetets museum och Norrköpings Stadsmuseum.
En utställning om hur Norrköping blev den stad den är idag.
Norrköping har genom historien upplevt både stora framgångar och svåra motgångar som präglat staden och dess invånare. Ur kriserna har man format nya visioner, men visionära projekt har också förvandlats till kriser. För att förstå vad Norrköping är idag behöver man förstå stadens historia. Vad kan vi lära oss av de kriser och visioner som varit? Och hur kommer de att se ut i framtiden?
Efter en liten promenad utmed Strömmen hittade vi ett nyöppnat utecafé (invid Bergslagsgården) där det smakade bra med kaffe och morotskaka. Litet mörka moln på himlen och några regndroppar. så vi fick flytta in under ett tak. Det gick snabbt över och vi fortsatte till De Geer-hallen, där det var fri entré för att lyssna på några av deltagarna iVi hade tur och hann lyssna på en mezzosopran från Ryssland, en baryton och en sopran från Finland, innan man skulle göra en längre kaffepaus. När vi kom ut sken solen och det var riktigt varmt. Vi fortsatte promenera i industrilandskapet för att titta på den nya omtalade bron, som lär ha blivit betydligt dyrare än budgeterat. Man kan konstatera att det är mycket fint ordnat så man lätt tar sig fram och kan se de vackra vattenfallen utmed strömmen. Tyvärr hade jag inte kameran med, så det blir inga bilder.   


En mycket trevlig och intressant eftermiddag som avslutning på mina "lediga" dagar, då KM kommer hem från växelboendet på Lennings i morgon för att vara hemma i fyra veckor. 
Det här inlägget blev litet konstigt eftersom jag har kopierat och klistrat in, men jag får väl acceptera att det inte blev riktigt som jag ville. 


Ha en bra vecka!

5 kommentarer:

 1. Låter som en helt underbar dag, hoppas den avslutades med lite stickning också, ha det gott

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, några varv blev det igår kväll.
   Ha det bra själv!

   Radera
 2. Vilka intressanta saker som pågår i Norrköping. När vi far ditåt vet jag vad vi kan göra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, här finns mycket att göra. Det var ett tag sedan jag promenerade i industrilandskapet. Vi har bl.a. ett fint Visualiseringscenter, som är värt ett besök.

   Radera
 3. Intressant promenad! Härligt med vänner som tar en med ut.
  Kram

  SvaraRadera