fredag 7 maj 2010

Ibland känns det motigt

Våren har kommit, det grönskar och blommar i naturen och allt borde kännas bra. Men den här vintern tillsammans med rehabiliteringen efter höftoperationen i höstas har gjort att jag tappat all energi och det mesta känns motigt just nu. Till saken hör också att jag har fått tillbaka sömnproblemen jag hade efter operationen. Jag lägger mig vid 23.30-tiden, läser en stund och somnar ganska snart. Jag vaknar och tror att klockan är 3 eller 4, men den är bara 1, vilket betyder en timmas sömn. Om jag har tur, somnar jag om och sover ytterligare ca en timma. Därefter är jag klarvaken och får läsa minst en timma innan jag somnar om igen och sover några timmar till. Det betyder att jag får alldeles för litet sömn, men tyvärr kan jag inte vila och ta igen det på dagarna.

Det värsta är trots allt inte den fysiska tröttheten utan det är den mentala tröttheten som tar ner mig. Det känns som om jag går och bär på en ryggsäck, som bara blir tyngre och tyngre. Jag tycker inte att jag räcker till och orkar bara göra det mest akuta i hemmet. Jag vet att det är jobbigt att vara anhörigvårdare, men jag har själv valt att ha KM boende hemma. Har hjälp av hemtjänsten morgon och kväll, vilket ger någon avlastning, men naturligtvis inte tillräckligt.

I nästa vecka ska vi prova en ny tjänst som kommunen har infört. På äldreboendet Granen finns ett gästrum, som man kan boka max 4 nätter och där man har full service med sköterskor och övrig personal. Jag var och tittade på rummet och pratade med sköterskan igår och det verkar mycket bra. Fördelen är också att KM på dagarna kan ta hissen ner till Granens Aktivitetscentrum, som finns på bottenplanet. Där är han normalt två dagar i veckan, känner personalen och trivs mycket bra. Det betyder att han på tisdag efter dagens aktiviteter tar hissen upp till våning 5 i stället för att åka hem, stannar i 4 nätter och åker hem på lördag förmiddag.

Har inte planerat vad jag ska göra mer än att bara rå om mig själv. Ska försöka sova så mycket jag kan och promenera och leka med Theddy. Några stickade varv blir det säkert också och så ska jag försöka läsa ikapp alla bloggar som jag missat under den senaste tiden. Lyssna på musik och läsa en bra bok är nog inte helt fel det heller. Jag ser fram emot några sköna dagar och hoppas att "vinden sedan blåser i rätt riktning".

Det behövs egentligen inte så mycket för att jag ska må bättre. Idag på förmiddagen skulle jag åka ett ärende till vårt nyöppnade köpcenter Hageby. Det är i två plan, stort och imponerande med massor av affärer. Nästan litet skrämmande för mig som inte är någon stor shoppare. Eftersom jag inte hade bråttom, gick jag runt för att se vilka butiker som finns. Till min glädje hittade jag en Joy-butik med herravdelning (har inte funnits i Norrköping på flera år). Nu blev det en present till KM bestående av 3 par Joy-strumpor, som både är snygga, slitstarka och framförallt sitter uppe.

Även Clas Ohlsons butik fick ett besök. Jag hade i en gammal katalog hittat en liten hylla för CD och DVD, som skulle passa hos oss. Enligt den nya katalogen har hyllan utgått ur sortimentet och jag skulle försöka hitta någon annan lämplig förvaring. När jag går runt och letar, får jag se "min" hylla högt uppe i ett hörn av butiken. Det visade sig vara ett demonstrationsexemplar och när jag frågade, fick jag svaret att visst kunde jag få köpa den. Dessutom med 15% rabatt då den hade stått och blivit dammig. Plötsligt fick dagen ett litet guldskimmer och jag kom hem glad och nöjd efter min shoppingtur.

8 kommentarer:

 1. Så tråkigt att du mår så. Hoppas att du får igen lite av energin nästa vecka och kan få ägna tid åt allt du vill för din egen del. Jag kan längta efter sådana dagar, men när jag har dem blir jag lite stressad av allt jag vill och så får jag dåligt samvete för att jag inte gör nått vettigt, hur dumt som helst. Men det sitter så djupt rotat att man ska göra saker när man är hemma. Hoppas verkligen inte du lider av samma som jag bara, utan kan koppla av.
  Ha det nu så skönt och bra du bara kan nästa vecka.

  SvaraRadera
 2. Stackars dej! Hoppas det ska vända till det bättre snart!

  SvaraRadera
 3. Jag tror det blir bra för dig att få lite avlastning. Fyra dagar då och då att bara få vara du utan krav och passning.

  Hoppas du blir piggare snart och att sömnsvårigheterna släpper. Jag vet hur sånt kan slita på både knopp och kropp.

  SvaraRadera
 4. Ha inte dåligt samvete för att du behöver vila! De tar säkert hand om KM på bästa sätt och du behöver vila för att orka vidare! Kramar!

  SvaraRadera
 5. Det är tufft att inte kunna sova sammanhängande, särskilt när man som du inte kan ta igen det dagtid. Inte undra på att det känns motigt. Hoppas du kan vila de kommande dagarna och återfå lite kraft. Förstår att du har en ansträngande situation.

  SvaraRadera
 6. Du är precis på gränsen till depression.Jag unnar dig de bästa dagar nu när du får 4 dagar.Gör bara det du vill och "bara få vara" resten av dagen.Vila så mycket du kan.Ibland räcker det att bara sträcka ut benen och blunda.Må gott nu Metta.Vi ses framöver på "sticket"!Kram./Ella.

  SvaraRadera
 7. Det lät inte så bra det där. Sover man dåligt blir både fysiken och psyket lidande. Har upptäckt att dålig sömn kan bero på att man är fysiskt sliten. Det ger.. Ekorrhjulet är igång. Hoppas du kan koppla av nu och bara ta igen dig. Vi borde vara mera lyhörda för vad våra egna kroppar talar om för oss.
  Har en liten fråga. Var du med och stickade kofta uppifrån o ner som någon startade här? Jag var inte med och ångrar mig så smått.
  Lev väl och må

  SvaraRadera
 8. Håller med tidigare inlägg, ha inte dåligt samvete för valet att ta lite mer hjälp. Ta hand om dig själv och ladda batterierna, annars blir ingen positiv energi kvar att vara tillsammans, du och mannen. (Känner igen min mamma i din berättelse..) Ta hand om dig!

  SvaraRadera