söndag 31 januari 2010

1918 års vantar

Sedan november har jag hållit på med ett både intressant och spännande projekt. Jag fick då ett par vantar stickade 1918 som jag skulle försöka sticka ett par nya vantar efter. Först tänkte jag rita upp ett mönsterdiagram, men valde sedan att överföra mönstret direkt från vantarna. Nu är de färdigstickade och resultatet ser ut så här, först de nystickade vantarna och sedan tillsammans med originalet.Har försökt "forska" litet kring vantarna men tyvärr kunde May bara berätta att hon fått vantarna av sin svärfar, som arbetade i Malmberget på 1920-talet. Kanske har han köpt vantarna av Olga Söderberg från Koskullskulle, som ligger intill Malmberget och som stickat dem. Har hittat litet information i boken "Stickat från Norrbotten" av Marika Larsson. Där kan man se vantar (de i mitten på bild 2) med liknande mönster. Det framgår att "helt skarpa färger i rött, blått, grönt och gult s k lappfärger dominerar i den norrbottniska stickningen. Det kan vara en påverkan av samernas färggranna dräkter som gjort att man så ofta använt sig just av dessa färger". Beträffande garnet läser jag att "1910 började Jakobsdals Kamgarnspinneri att sälja "på Norrland". De saluförde ett rundtvinnat garn som fanns både 3- och 4-trådigt. Detta fick stor spridning och eftersom det var färgat just i de färger som uppskattades där, så kom det att vara det garn som genom åren behöll sin popularitet".

9 kommentarer:

 1. Hel underbara vantar,
  Vikla vackra färger.
  Kul när man kan återuppliva gamla mönster.

  SvaraRadera
 2. Så fina de blev och helt lik originalet.
  Jag har också den boken, köpte den eftersom min gubbe är där ifrån och jag vet att hans mamma alltid stickade sådana mönster på allt. Min tanke är att sticka lite till honom med dessa mönster som bas.
  Du har i alla fall gjort ett jättejobb som även forskat runt vanten som du stickat.

  SvaraRadera
 3. Så vackra vantarna blev. Boken verkar ju vara en guldskatt för den som behärskar att sticka så vackert mönstrat som du gör.

  SvaraRadera
 4. Jättefina, och så lika originalet. Lycka till med OS-stickningen!

  SvaraRadera
 5. Jättefina vantar! Började läsa ditt inlägg och tittade på vantarna. Tänkte så på Stickat från Norrbotten som står i bokhyllan. Har stickat en hel del ur den under årens lopp. Sen såg jag att du också hittat boken. Jag har också tänkt sticka vantar i Team Sweden men har inte bestämt mönster än.

  SvaraRadera
 6. Wow, de är helt enkelt underbara och det är så man kan ana historiens vingslag

  SvaraRadera
 7. Så fina du har fått dom! Och att hitta garner som passar så bra i färg.

  SvaraRadera
 8. Verkligen bra gjort!!
  intressant om forskning om stickning och garn i norr!

  SvaraRadera