söndag 29 november 2009

Vantar från 1918

När jag var på höstmarknaden på Granens aktivitetscenter för några veckor sedan träffade jag en dam, som berättade att hon hade ett par gamla vantar som hon fått. Vantarna var stickade i glada, starka färger, men var slitna och lagade på några ställen. Hon förstod att jag var intresserad av gamla mönster och sa att jag kunde få vantarna av henne. Jag blev ju jätteglad och gav henne mitt namn och hon skulle lämna in dem på Granen. I torsdags när KM kom hem från Granen hade han vantarna med sig till mig.

När jag öppnar påsen finner jag tillsammans med vantarna en lapp där det står "Olga Söderberg Koskullskulle stickade 1918". Vantarna är alltså nästan 100 år. Vilken känsla! Färgerna är välbevarade, mönstret syns tydligt och några lagningar finns, men i övrigt är de jättefina. Så glad jag blir. Nu ska jag rita av mönstret, försöka hitta garn i samma färger och sticka upp ett nytt par. Ska också leta och se om jag kan hitta mer information om Olga. Ett stort tack till May, som haft vänligheten att skänka vantarna till mig.


These mittens are nearly 100 years old and were knitted in 1918 by a woman living in nothern Sweden. I met a lady some time ago and she told me about the old mittens she owned and asked if I would be interested in receiving them. I was thrilled of course! Now I have got them and will try to find yarn in the same colours and reconstruct them.

10 kommentarer:

  1. Det var verkligen ett par fina vantar. Hoppas att du hittar garn så du kan göra ett par nya.

    SvaraRadera
  2. Vilket vackert mönster och fina färger. Kul med sådana där saker som kommer tillbaka.

    SvaraRadera
  3. Vilka fina vantar,en sån skatt.Förstår att du blev glad för den.Grytlapparna med änglar är också jättefina.Önskar jag hade tid att sätta mig vid symaskinen.

    SvaraRadera
  4. Tänk vad spännande att hålla i dessa välandvända skönheter.
    Olga var nog lika färgstark som vantarna.Kram./Ella.

    SvaraRadera
  5. Åh, vilket roligt arv att få förvalta:)

    SvaraRadera
  6. Helt otroligt att de är så väl bevarade. Hoppas du lyckas hitta garn och kan sticka upp ett par efter detta mönster.

    SvaraRadera
  7. Fina vantar jag försöker sticka porjusvantar men hittar inget garn. Jakobsdals finns ju inte längre. Har du hittat något motsvarande garn?
    Eva

    SvaraRadera
  8. Hej! Min farmors äldsta syster hette Olga Söderberg. Hon är född 1902 och var alltså 16 år 1918. Jag vet inte om det är hon som har stickat vantarna, men de bodde i Koskullskulle vid den tiden. De var många barn och pappan arbetade i gruvan i Malmberget. På foton kan man se att systrarna var måna om att vara fina! Hälsningar Charlotte

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Charlotte! Min kommentar var tänkt som ett svar till dig, men hamnade fel. Du kan se den nedan. Hälsningar Margareta

      Radera
  9. Hej Charlotte! Så trevligt att få din kommentar. Jag har försökt få mer information om vantarna men utan att lyckas. Det verkar ju mycket troligt att det är din farmors äldsta syster som stickat dem. Jag har ju bara den lilla lappen som säger att de är stickade av Olga Söderberg Koskullskulle 1918. Skulle vara så tacksam om kunde skicka mig ett mail med en bild på något foto som du skriver om, min mailadress är: metta.nordin@gmail.com
    Tackar på förhand! Hälsningar Margareta

    SvaraRadera