söndag 30 november 2008

Advent, sockor och boktips

När det är så här grått och trist utanför fönstret, känns det trevligt att få lysa upp i mörkret med hjälp av adventsljusstakar i köksfönstret. I mitten syns en nästan överblommad novemberkaktus.


Har idag på morgonen avslutat sockpar nummer 22. En månad återstår och ytterligare 2 par sockor ska stickas. I morgon börjar Johannas kalenderstickning. Ser fram emot något nytt spännande och inte bara sockor.För ett tag sedan fick jag ett mail från Doroteas vänner, där jag är medlem. Det är en klubb, där Dorotea Bromberg via Adlibris erbjuder medlemmarna att köpa speciellt utvalda böcker. Den här gången var det en bok med titeln "Guernseys litteratur- och potatisskalspajsällskap" av Mary Ann Shaffer. Läste vad som skrevs om boken och kände att det var en bok som jag skulle tycka om. Kan bara hålla med Elizabeth Gilbert, författare till "Lyckan, kärleken och meningen med livet" ("Eat, Pray, Love"), som skrev följande: "Jag kan inte minnas när jag senast läste en lika klok och förtjusande bok. Mary Ann Shaffer har skapat en värld så levande att jag hela tiden glömde bort att det var en roman, och hon har befolkat den med människor som är helt igenom underbara. De kändes faktiskt som de var mina vänner och grannar. Jag kan inte nog rekommendera den här boken."

Boken är uppbyggd som en brevväxling mellan Juliet, en författare boende i London, och medlemmarna i läsecirkeln, som bor på ön Guernsey i Engelska kanalen. Året är 1946 och vad man skildrar i breven är tyskarnas ockupation av Guernsey under krigsåren. Uppslaget till boken fick författarinnan vid ett besök på ön Guernsey, men sedan krävdes det många år av efterforskningar och skrivande innan det blev en bok. Mary Ann Shaffer arbetade under större delen av sitt liv som bibliotekarie och bodde i USA. Tyvärr fick hon inte avsluta boken, då hon avled innan boken kom ut. Som tur var fick hennes systerdotter, Annie Barrows, möjlighet att avsluta boken och ge ut den.
Tack för alla deltagande kommentarer i samband med mitt fall i snön i måndags. Det värmde och som tur var gick det ju bra.

3 kommentarer:

 1. Det känns som om det inte blir några problem för dig att hinna sticka alla strumpor.Sen återstår att se hur länge det dröjer innan du blir sugen på fler strumpstickningar.

  SvaraRadera
 2. Hej Metta och tack för tipset om Doroteas bokklubb. Jag följer din blogg med intresse, för precis som du så stickar jag mycket och läser böcker! Hälsningar från Kicki i Falkenberg, Lindas mamma (levarlden)

  SvaraRadera
 3. Låter som ett bra boktips, den måste jag titta efter!! Jag gillade ju verkligen också "Eat, Pray, Love".

  Jag har också børjat på Johannas julkaldender. Kul med något nytt!

  Kram Linda

  SvaraRadera