tisdag 2 september 2008

En trevlig kväll


På måndagen var det höstuppstart för Stjärnkviltarna, lapptäcksgruppen som jag är medlem i. Kvällen började med en mycket intressant och trevlig guidad tur i Norrköpings Rådhus. 16 damer hade samlats för att i första hand se de 8 vävda gobelängerna. I samband med renovering av Rådhusets interiör år 2006 fick textilkonstnären Åsa Bengtsson i uppdrag att i textil form åskådliggöra Norrköpings historia. Det resulterade i 8 gobelänger, var och en 400x200cm, som nu pryder väggarna i Tornsalen. Åsa Bengtsson samarbetade med yrkesskickliga textilkonstnärer i Riga,som fick förtroendet att väva gobelängerna. En lycklig tillfällighet är att Riga i Lettland sedan 1989 är en av Norrköpings vänorter. Det var mycket intressant att höra om gobelängerna och de var fantastiska att se i verkligheten. De ger liv åt Strömmens pulserande blåa vatten, som går som en blå "tråd" genom de åtta vävnaderna. Läs gärna mer om gobelängerna här .

Efter guidningen gjordes en kort promenad över Strömmen till Gubbens Trädgårdscafé, där det var uppdukat trevligt med kaffe/te, smörgås och kaka i restaurangdelen en trappa ner. Höstens program gicks igenom och det kommer att bestå både av kortare kurser varannan måndag och eget arbete för den som vill. Det mest fantastiska upptäckte jag när vi skulle gå. Det fanns ytterligare rum och andra utrymmen där hyllorna var fyllda med gamla saker. Det kändes som man var i en antikaffär eller ett museum. Jag tog några bilder för att visa något av allt som fanns.

3 kommentarer:

  1. Det var ju synd att jag inte kunde vara med.Vissa måndar blir det jobbmöte fast det är jämn vecka.Jag kommer på torsdag.Vi ses!

    SvaraRadera
  2. Vilken fantastisk miljö att skaffa inspiration!!Många fina intryck kan jag tro.Det brukar ta några dagar att smälta allt vackert man sett.Vi ses i morgon på Hemgårdens stickcafe´.Kram/Ella.

    SvaraRadera
  3. Jo hon är bra på vackra saker, damen som äger Gubbens! Kan tänka mig att det är vackra gobelänger - men det krävs väl nästan i sådana vackra lokaler! Ha det så trevligt imorgon på stickcafét, fota gärna allas alster! Jag kan tyvärr inte komma, ska på möte. Vi ses en annan stund! Kram Sofia

    SvaraRadera