torsdag 22 maj 2008

En vecka i maj

Ja, så har det gått en vecka sedan jag skrev senast. Maken är på ett nytt växelboende, Södergården, sedan förra onsdagen.Själva anläggningen är i markplan med en egen uteplats och verkar trevligare än Cedersborg. Fördelen är också att den ligger på "rätt" sida av stan, alltså inte så långt från bostaden. Theddy är också välkommen att hälsa på och har blivit allas kelgris. Tre veckor ska N. vara där och tre veckor hemma. I helgen hade vi besök av min bror och svägerska från Stockholm och på lördagen besökte vi N. med en kaffekorg, som vi dukade upp i sällskapsrummet.

Ibland känns alla sysslor för tunga och det som legat som en tyngd på mina axlar har varit mina smutsiga fönster. Med hjälp av neddragna persienner har jag sluppit se eländet. Min bror, som är mycket duktig på att tvätta fönster, satte igång med vatten och skrapa och på lördag kväll var alla fönster skinande rena. En stor kram till lillebror för den hjälpen.

Att ha en hel dag för egen del, utan dåligt samvete eller ängslan för vad som kan hända hemma, är en verklig lyx. Med Nisse på Södergården och Theddy hos en granne deltog jag tillsammans med 48 resenärer från PWP (Philips-Whirlpools Pensionärsförening) i en heldagsutflykt med buss på onsdagen. Första etappen ställdes till Berglunds Handelsbod och Schweizeri i Greksåsar, ca 2 mil norr om Nora. Där togs vi emot av Ulrika, som idag äger handelsboden och som berättade litet om dess historia. Sedan var det framdukat kaffe med en jättegod smörgås. Greksåsar är historiskt sedan 1640-talet, då Drottning Kristina befallde att en landsväg skulle byggas från Nora över Greksåsar till Grythyttan. Redan 1642 beslutades att upprätta Gästgiveri i Greksåsar.


Färden gick sedan till Nora, där vi hade eb dryg att strosa omrking och gå utmed Norasjön och titta in i några av de små trevliga och personliga butikerna. Ett underbart hus hittade vi också som byggts utmed en sluttande gata.


Deckardrottningen Maria Lang avslöjade obehagliga mord och våldsamheter i den lilla trästadsidyllen och hennes namn stöter man på litet här och där och det anordnas speciella rundvandringar i Maria Langs fotspår. En god lunch åt vi sedan på Åkerby Herrgård. Därefter var det dags för en intressant guidning av Bergsmansgården i Siggebohyttan, som byggdes runt 1790, och visar hur ett förmöget bergsmanshem kunde se ut omkring 1850. Gården ägs nu av Örebro läns museum och här anordnas bl.a. spelmansstämma under sommaren. Som avslutning på dagen stannade vi vid ett cafe vid Hjälmarbaden för eftermiddagskaffe med bullar och kakor. Alla var vid hemkomsten till Norrköping mer än nöjda med en mycket trevligt anordnad resa till Bergslagen.

2 kommentarer:

  1. Åh va härligt med utflykt! Det är dig verkligen väl unnt Metta!
    Skönt för er båda (alla tre!) med ett bättre boende för lilla maken! Jag tänker minsann på er betydligt oftare än vi ses eller hörs, bara så du vet! KRAM! //Sofia

    SvaraRadera
  2. Det låter som en mycket härlig dag.Tänk vad mycket det finns att uppleva som inte finns alltför långt hemifrån.

    SvaraRadera