onsdag 31 augusti 2011

Kantareller och lingon

Har alltid tyckt att det varit så härligt att kunna gå i skogen för att plocka bär och svamp. Det gjorde jag alltid varje sommar och höst tillsammans med min mamma, så länge hon levde. Sedan blev det skogspromenader tillsammans med min svägerska när KM och jag besökte hans bror och svägerska i Bergslagen. Tyvärr har vi inte kunnat komma dit de senaste åren, efter att KM blivit helt rullstolsburen. Jag har också fått svårt att ta mig ut i skogen på egen hand. Jag har fått köpa lingon på torget, men i år har jag fått både kantareller och lingon. I lördags kom mina snälla grannar för andra gången i sommar med en liten hink fylld med kantareller och berättade att det finns "hur mycket som helst". Helt underbart! Det blev både smörstekta kantareller till middagen och två påsar i frysen att ta fram i vinter.



På söndagen kommer KM:s brorsdotter hem från ett besök hos föräldrarna i Bergslagen och har med sig en stor hink med rensade lingon från min svägerska. Det blev två burkar lingonsylt och tre stora påsar till frysen. Vilken lycka! Stort tack till min granne K och min svägerska K!



Så mycket stickande blir det inte. Känner mig trött och slapp och tror att det är en reaktion på den nya medicinen. Har läst att man först kan få ett litet bakslag och att det kan ta ca 2 månader innan man känner effekten av medicinen. Jag har i alla fall börjat på ett par tvåändsstickade muddar som ska bli bas för en ny kavelfrans så småningom.

torsdag 25 augusti 2011

Helg i Dalarna: del 2

På söndagen hade vi Lisa från Leksands Hemslöjd som vår lärare. Nu gällde det broderi och applikation med kjolsäcken som hör till Leksandsdräkten som inspiration. Här är något av det som fanns att beskåda.





Alla var som syns mycket koncentrerade.



Jag hade stickat och försökt filta en bit som underlag att applicera och brodera på. Här är det hjärtan i kläde med helt moulinégarn som läggs runt hjärtat och sys fast med läggsöm (en tråd moulinégarn). En teknik som passar bra att använda till mobil- och kamerafodral. Eftersom min bit är litet större syr jag kanske en påse när jag broderat färdigt.


Tyvärr går en helg mycket fort och snart var det dags för hemfärd. Så härligt det skulle vara att få komma tillbaka till Sätergläntan på en kortkurs. Något att önska och se fram emot.

Stort tack till Sanna och Karin som ordnat denna mycket trevliga helg, där vi fått nya vänner och lärt oss massor som kommer att inspirera till nya projekt!

onsdag 24 augusti 2011

Helg i Dalarna: del 1

Äntligen var det dags att styra färden mot Dalarna, närmare bestämt Sätergläntan, där Kine och jag skulle gå på kurs. Det blev en helt fantastisk helg som vi fick tillbringa där och jag ska försöka sammanfatta mina upplevelser.

Det började med att KM på torsdag kväll installerades på Cedersborg avd 66 och till vår glädje fick han eget rum och jag kunde montera upp min tv med boxer som jag tagit med. Känns alltid litet svårt att lämna honom, men jag kände att han var i goda händer och att jag behövde några dagar "egentid". Theddy skulle vara hos KM:s brorsdotter , där han trivs och varit tidigare.


Fredag morgon bar det iväg med Kine vid ratten och med 2 stopp på vägen tog resan 5 timmar. Vi kom lagom fram innan regnet började och som tyvärr höll i sig fredag kväll och hela lördagen. Sätergläntan är en mycket trevlig anläggning och vi fick ett bra rum i den nya elevbyggnaden. Vid middagen var det dags att möta de övriga deltagarna, totalt var vi 69 damer. Bl.a. skulle jag få träffa en av mina kära bloggvänner Ulla för första gången. Efter middagen fick vi lyssna till ett trevligt anförande av Mia som berättade om ett internationellt symposium i växtfärgning som hon deltagit i.


Min kurs var uppdelad på "Kavelfrans och broderi" med två lärare och på lördagen fick vi prova på olika sätt att göra kavelfrans. Anna-Karin dukade upp ett helt bord med inspirationsmaterial av vantar och handringar.



För att göra kavelfransen vi fick låna ett redskap som bestod av en trälist där man borrat två hål och stoppat in gamla stickor med ca 2,5 cm mellanrum. Garnet skulle lindas runt stickorna i grupper om fyra trådar och sys i mitten med dubbel björntråd och klyvstygn. Valde att göra kavelfransarna i klara färger för att dekorera mina tvåändsstickade muddar.

När fransen hade lagom längd för att räcka runt mudden, var det dags att sy fast den med lintråd. Nästa moment var att klippa i öglorna på varje sida. Sedan återstod att trimma fransen, borsta den med nagelborste och ånga den, vilket fick göras när jag kom hem. Är mycket nöjd med slutresultatet och att jag fick med mig ett färdigt arbete hem efter en kurs, vilket inte alltid brukar vara fallet.


På lördagkvällen fick vi en fantastisk föreläsning om ULL av Veronica Skytt från Filtmakeriet. Kvällen avslutades med en stunds stickning och eftersom vi var trötta blev det snart sovdags.



Del 2 kommer i morgon.

tisdag 16 augusti 2011

Förberedelse och mer Bo vital

Nu är det inte många dagar kvar tills vi ska åka till Dalarna och mina tvåändsstickade muddar är nu klara och ska förhoppningsvis förses med kavelfrans på lördag. Jag har också stickat en bit 20x40 cm som skulle filtas, men resultatet blev inte bra, så jag får nog köpa en bit på kursen.



Just nu är det litet roligt för många som jag träffar säger "Jag har sett dig på stan". Det är givetvis bilden av mig som figurerar på flera ställen. Bo vital har satt ut broschyrställ med broschyrer och en stor bild av mig. Inuti finns 8 olika bilder av mig och här är prov på en av dem. Den observante kanske ser att jag här har på mig en "Buttercup" och på den tidigare bilden (framsidan av broschyren) har jag på mig min "February Lady Sweater" och en liten "Möbius" runt halsen. Kul tycker jag!


Tillägg:
Stort tack för gratulationer på födelsedagen och alla uppmuntrande kommentarer. Det värmer och betyder jättemycket för mig när tillvaron inte känns så lätt.

onsdag 10 augusti 2011

Rapport och litet annat

Den trötta hunden har piggnat till och verkar nästan som vanligt igen, dvs skäller på hemtjänsten och vissa bilar som passerar på gatan. Vet inte om det är speciella billjud han reagerar mer på. Nu får vi bara vänta på svar på provet som är skickat för analys.
Eftersom jag fortfarande inte är helt bra och känner mig i obalans, hade jag fått en tid hos min läkare på vårdcentralen idag. Vi hade ett långt samtal och han undersökte mig och kunde konstatera att "jag är frisk som en nötkärna", dvs inga fysiska fel och proverna är bra. Det är bara att konstatera, vilket jag misstänkt, att jag har en utmattningsdepression på grund av den jobbiga situation vi har hemma. Jag fick en medicin jag ska prova under ca 8 veckor, så får vi se om det hjälper. När vår biståndshandläggare återkommer efter semestern den 22/8 ska vi ha ett samtal med henne för att diskutera hur vi bäst löser problemet. Det kanske är dags att prova någon form av växelvård igen. Något som ingen av oss vill, men det kanske är det bästa, om jag ska orka i fortsättningen. Det är inte bara jobbigt att ordna det bra för KM utan det är minst lika stressigt med besök av hemtjänsten 5 gånger dagligen. Många olika personer och aldrig vid en bestämd tid.

I förra veckan var det dags för den årliga gurkinläggningen. Det är något som jag måste göra varje år, även om jag inte mår bra. Det gjorde alltid min mamma och det är en tradition jag fört vidare. KM gillar leverpastej och ättiksgurka på mackan. Här är allt framplockat

och här det färdiga resultatet


Fredagen den 19 augusti styr Kine och jag färden till Dalarna, närmare bestämt till Sätergläntan för att delta i ett stickevent. Ser verkligen fram emot det. Jag ska lära mig göra kavelfrans och för att ha något att fästa den på håller jag på med ett par muddar i tvåändsstickning. Jag ska också lära mig brodera och inspireras av kjolsäcken till Leksandsdräkten.


tisdag 9 augusti 2011

En trött hund

I morse klockan 7.50 avlämnade jag Theddy hos veterinärerna på Norsholms Djursjukhus. Han skulle sövas, röntgas och så skulle man ta bort den sjuka vävnaden i underkäken. Jag visste att han var i goda händer och kunde åka hem och vänta på besked. Det blev en jobbig och nervös dag. KM var på Granen, så jag var ensam och passade på att lyssna på ett Sommar i P1-program som jag missat. Försökte sticka några varv på mina 2-ändsstickade muddar. Klockan 16.15 ringde veterinären och berättade att Theddy höll på att vakna och att jag fick hämta honom. Allt hade gått bra och nu skulle ett vävnadsprov skickas för analys. Theddy var givetvis glad att se, men så trött. Nu har han sovit hela kvällen och inte ens skällt på hemtjänsten. När jag letade efter honom, hade han placerat sig sovande i vardagsrumssoffan, där han aldrig brukar vara. Eftrsom han såg så avslappnad ut fick han ligga kvar. Nu sover han som vanligt under min säng och jag hoppas han känner sig bättre i morgon. Han ska fortfarande få antibiotika och smärtstillande.

Tack för alla tummar, tår och tassar som hållits! Ni får gärna fortsätta ett tag till, tills vi får som vi hoppas ett positivt besked.



söndag 7 augusti 2011

En både positiv och negativ vecka

Ja, så kan jag sammanfatta den gångna veckan. Börjar med att tacka så mycket för alla värmande kommentarer på bloggen. Känns så härligt att ni finns och tänker på mig, även om jag inte är så flitig med bloggskrivandet.

På torsdagen väntade något mycket positivt. Jag skulle träffa Bo vital-gänget eftersom man ville fota mig i visningslägenheten, som ska invigas den 10 augusti. Lägenheten har under sommaren möblerats och försetts med olika hjälpmedel för att underlätta att man ska kunna bo kvar hemma när man blir äldre. Till invigningen kommer barn- och äldreminister Maria Larsson, landshövdingen i Östergötland, representanter för fastighetsbolag och kommun. Jag antar att det kommer att bli uppmärksammat av både press och tv. Min medverkan kommer att bli i form av en broschyr med min bild, tagen tidigare hemma hos oss, på framsidan. Broschyren kommer senare liksom Bo vitals hemsida att innehålla de nytagna fotona av mig.


Så till det negativa. I vintras måste man dra ut några tänder på Theddy i samband med att man tog bort tandsten. Det har inte varit några problem förrän i början av veckan, då jag såg att en tand i underkäken satt snett och det såg ut som det var inflammerat runt tanden. Ringde veterinären men där var det semesterstängt. På onsdagen skulle vi på drop in till distriktsveterinärerna för den årliga sprutan och då tittade hon på tanden och rådde mig att ringa Norsholms Djursjukhus. Torsdag morgon ringde jag, men fick ingen tid förrän den 15/8. Lång väntan och jag såg att han blev sämre i munnen. Jag använder mycket sällan min mobil, men just den här dagen hade jag den med mig, batteriet var laddat och den var på. Plötsligt när jag kommit till visningslägenheten, hör jag en mobilsignal och alla pekar på min kasse. Det var från veterinären, som talade om att det fanns en återbudstid kl 15.30 samma dag. Kontaktade hemtjänsten som lovade att de kunde ta hand om KM när han kom hem med färdtjänsten kl 16. Det ordnade sig allts¨och jag tror på att det finns en mening med allt som händer. Väl hos veterinären fick jag tyvärr ett nedslående besked. Theddy ska komma tillbaka på tisdag för en stor undersökning, då han måste sövas. Det kan vara godartat, men kan också vara en elekartad tumör och veterinären ville förvarna mig, så att jag är beredd på det värsta. Då brast det fullständigt för mig och hon kramade om mig och sa att vi hoppas att det går bra. I efterhand känner jag mig mycket tacksam för att hon var så ärlig. Nu får han smärtstillande och antibiotika och verkar nästan som vanligt, men har litet svårt att äta. Skönt att vi fick komma så snabbt och nu får jag ändra min inställning till mobiltelefonen och ha den laddad och med mig varje dag när jag går hemifrån.

onsdag 3 augusti 2011

Time out?

Ja, det får man väl kalla det när jag inte skrivit på bloggen på över 2 veckor. Det som har hänt är att lusten och glädjen med stickningen och bloggen bara försvann. Givetvis beroende på att både vintern och våren varit jobbiga och så småningom tar energin slut och inte mycket känns roligt längre. Jag vill ju helst skriva om positiva och roliga saker, så därför har det blivit en liten time out. Nu ska jag försöka komma igång igen och har beställt tid hos min läkare i nästa vecka för att ta litet nya prover.

Helt utan stickning har jag inte varit. Jag hade 2 nystan plommonlila Fabel, som har blivit ett par Monkey-sockor. Tycker det är ett trevligt och lättstickat mönster, som passade bra att sticka nu.